úterý, února 10, 2015

Protože není neobvyklé, že studenti japonštiny dříve nebo později začnou laškovat s korejštinou, a já jsem nejen v tomhle ohledu naprostý stereotyp, přináším vám recenzi na okouzlující aplikaci k procvičování hangeulu a výslovnosti. Jedná se o PopPopping Korean Pronunciation od Hansol Education a ano, je to skoro stejně děsivé, jak to zní.


Na první pohled zaujme grafické zpracování aplikace. To je patrně zaměřené především na děti, ale nebojím se tvrdit, že jako (aspirující) studenti japonštiny a/nebo korejštiny máme velké předpoklady k tomu, aby nás to naprosto uchvátilo. Budou si z nás totiž utahovat žvýkačkově barevné příšerky.

Úvodní menu nás nasměruje třemi cestami: můžeme zkoumat výslovnost jednotlivých symbolů, můžeme si zahrát rytmickou hru nebo se můžeme pustit do odhalování tajemství, kterými má být hangeul opředený.

Secrets of Hangeul

Tato kategorie je na úvodní stránce poměrně nenápadná, takže většina uživatelů se vrhne nejprve na výslovnost nebo rovnou skočí na hru, vřele ovšem doporučuji začít právě tady. Dozvíte se něco o historii hangeulu a tom, proč je (údajně) tolik opěvovaný učenci po celém světě. Především ale pochopíte, na jakých principech byly jednotlivé hlásky vytvořeny, takže pokud si jich zapamatujete pár, dovedete si zbytek odvodit.


Tato sekce rovněž obsahuje ozvučené animace artikulačního ústrojí ilustrující základní souhlásky, takže byste měli být schopni většinu zvuků poměrně dobře napodobit. Říkám většinu, protože by přece jenom mohly být tyto animace o něco detailnější a hodilo by se i více vysvětlivek.

Hangeul Pronunciation

V této sekci naleznete výslovnost souhlásek v počáteční i v koncové pozici ve slabičném bloku, výslovnost samohlásek a výslovnost celých slabik. Na rozdíl od předchozí sekce zde má každá souhláska svou vlastní animaci artikulačního ústrojí. Výslovnost samohlásek je ilustrovaná animacemi rtů. Slabiky si můžete vytvářet sami kombinováním jednotlivých hlásek a přehrávat si jejich výslovnost.
Právě tady přichází na řadu ony malé barevné příšerky, všechno jsou to totiž hlásky samotné. Ve chvíli, kdy začnete nějakou přemisťovat, ožije, začne se kroutit, pískat nebo se vztekat. A jelikož má každá hláska/příšerka svou vlastní osobnost, zapamatujete si je poměrně rychle. 

Na druhou stranu v celé sekci nenajdete žádné vysvětlivky, takže si musíte všechno odvodit a vyzkoušet sami. Dle mého názoru zde měly být zahrnuty informace o výslovnosti ze sekce předchozí - bylo by to přehlednější. Zejména u samohlásek by také neuškodilo, kdyby šlo přehrávat dvě animace najednou a porovnávat je, protože některé samohlásky zní velmi podobně a ani rozdíl v animaci není patrný.

V porovnání s TenguGo Hangul se navíc nedozvíte nic o polykání a přesouvání koncových souhlásek, rozdílu ve výslovnosti základních souhlásek v závislosti na jejich pozici ve slově, zjednodušování koncových souhlásek nebo o nasální asimilaci. Rovněž nepadne ani zmínka o komplexních koncových souhláskách.


Rhythm Hangeul

Poslední formou zábavy, kterou aplikace nabízí, je rytmická hra, pokud se to tedy vůbec dá hrou nazývat. Opět před nás předstoupí řada barevných příšerek, kterými postupně nahrazujeme šedý obrys určité fráze.V podstatě se jedná o puzzle bez jakékoliv výzvy.


Začínáme od "miluji tě" a končíme názvy k-popových skupin. "Rytmickou" tuto hru má dělat to, že ve chvíli, kdy umístíte první hlásku, začne hrát hudba, do které potom můžete mixovat zvuky jednotlivých slabik. Odměnou za správné složení je nám (v závislosti na vkusu) komická animace, která má složenou frázi ilustrovat a ve které figurují o něco větší, ale neméně barevné příšerky.

Za největší nedostatek považuji to, že si složenou frázi nemůžeme přehrát v normální rychlosti. Navíc je jich k dispozici pouze 50 a zdá se mi, že větší polovinu stejně tvoří pouze názvy skupin a pořadů, takže se toho tolik nenaučíte.
Nebudu lhát, zpočátku je to zábavné - zábavné tím stylem, jako je po nějakou dobu zábavné dětské chrastítko i když je vám dvacet. Po menších dávkách nastřádáte třeba i dvě až tři hodiny hraní, ale ve chvíli, kdy místo základních frází nastoupí názvy skupin a odkazy, kterým nerozumíte, rychle vás hraní omrzí.


Přehled

Výhody:

  • zdarma
  • příšerky jako mnemotechnické pomůcky
  • animace artikulačního ústrojí
Nevýhody:

  • aplikace zabírá téměř 30 MB
  • vyžaduje Adobe AIR, což je dalších 40 MB navíc
  • jen pro Android a Apple
  • příliš málo vysvětlivek
  • nesoustředí se na pravidla pro čtení celých slov
Závěr

PopPopping Korean je sice vzhledově atraktivnější než TenguGo Hangul, ale kromě animací nenabízí nic, co by neměla konkurence, naopak spíše zaostává. Na druhou stranu je to aplikace zdarma, takže vám nic nebrání si ji sami vyzkoušet. Rovněž je třeba mít na paměti, že aplikace pravděpodobně není prvoplánově cílená na starší a náročnější studenty. Ve zkratce: je to roztomilé,  ale pokud nemáte v telefonu cca 80 MB volného prostoru navíc, rozhodně bych se neobtěžovala s jakýmkoliv úklidem.

Hodnocení: 5/10

Oficiální stránky: http://www.poppoppingkorean.com/
Ke stažení zde

1 komentář:

  1. Tak já taktně pomlčím o tom, že nějakých 80MB+ je podle mě vážně málo, protože jsem zvyklá na věci klidně o 600MB+ ... :D

    Každopádně skvělá recenze, v budoucnu aplikaci určitě vyzkouším. Nikdy dřív jsem o ní neslyšela, ale nalákala jsi mě :3

    OdpovědětVymazat