neděle, února 22, 2015



První recept je tady! A není to nic jiného než miso polévka, součást tradiční japonské snídaně.  Chutná výborně a díky jejím účinkům na zdraví se o ní někdy mluví jako o „zázraku japonské dlouhověkosti“. Mimochodem, věděli jste, že dříve Japonci běžně žádali o ruku své milované se slovy:  Misoširu wo cukutte kudasai ” tedy  „Prosím, vař mi miso polévku“ ? Taková romantika...




Miso je velice variabilní, můžete si do něj přidat to, co máte rádi, nebo co zrovna budete mít doma. Součástí klasické miso polévky je daši neboli vývar a zde máte několik možností:
     
     A. Použijete instantní daši , které seženete v každé specializované prodejně (asi za 60 kč).          V krabičce najdete několik sáčků a jednoduše pak prášek v polévce rozpustíte. 

      B. Uvaříte si vlastní vývar, kterých je více druhů:

  Kombu daši – nejjednodušší je mírně nastříhat řasu kombu (asi 20g) a nechat ji přes noc v ledničce v litru vody. Ráno řasu vyndáme a je hotovo.
 Awase daši  ze sušených tuňákových vloček (bonito, kacuobuši) a řasy kombu
 Iriko daši  ze sušených ančoviček či sardinek
Šiitake daši z hub šiitake
Podrobné recepty najdete zde.

    C. Daši vynecháte. Osobně nerozpoznám rozdíl mezi miso polévkou s instantím daši a bez něj, takže nejčastěji volím tuto variantu (bez éček).

Zdroj: japamania.cz
 O různých druzích miso pasty a o tom, kde sehnat jednotlivé suroviny se dočtete tady

Recept

Na 2-4 porce budeme potřebovat:

Litr vody (vývaru daši)
Asi 1 lžíce Miso pasty
1 - 2 lžíce řasy wakame
*Tofu nakrájené na kostičky
*Nakrájenou zeleninu (jarní cibulku, mrkev, brambory, daikon…)
*Houby šiitake

*= variabilní

Očištěnou a nakrájenou zeleninu dáme vařit. Řasy wakame namočíme do studené vody, aby se rozvinuly. Až bude zelenina měkká, ztišíme plamen a rozmícháme v polévce miso pastu. Voda už nesmí vřít, zničily by se cenné látky! Pastu můžete rozmíchat v sítku, které položíte na hrnec, nebo v naběračce s polévkou.  Já vždy jednoduše naberu miso pastu na vařečku a míchám, dokud se pasta „nerozpustí“.  Nakonec přidáme řasy, popřípadě tofu a nakrájenou jarní cibulku a polévka je hotová.

„Instantní“ miso polévka

Nejsem sice vůbec zastáncem tohoto způsobu vaření, ale pokud nemáte čas a je vám každá minutka drahá, můžete nastrouhat do misky zeleninu, přidat řasy, tofu (co vám zrovna padne pod ruku), zalít horkou vodou a přimíchat miso pastu.

0 komentářů:

Okomentovat